Transport artykułów spożywczych niewątpliwie odgrywa istotną rolę w łańcuchu spożywczym. Przecież to właśnie od niego zależy zdrowie konsumentów. Ten rodzaj transportu wymaga zachowana najwyższych standardów. Sam przewoźnik musi spełniać restrykcyjne warunki i stosować się do wymagających przepisów.
Jakie wyzwania stoją przed przewoźnikiem artykułów spożywczych? Jakie warunki musi on spełniać i do jakich przepisów się stosować? Jakie wymagania powinien spełniać sam pojazd? Kto w praktyce ponosi odpowiedzialność za niewłaściwy transport artykułów spożywczych? I co jeszcze warto o tym wiedzieć? Odpowiedzi na wszystkie te i bardzo podobne pytania znajdują się w dalszej części naszego artykułu.
Co należy do głównych zadań przewoźnika?
- Przede wszystkim ogromna presja czasu. Transport artykułów spożywczych zazwyczaj musi odbywać się terminowo i szybko. wiele produktów bowiem na krótkie terminy ważności.
- Zapewnienie właściwych warunków przewozu tego typu produktów.
- Zapewnienie odpowiedniego sprzętu różnego rodzaju.
- Odpowiednie zabezpieczenie przewożonych produktów przed różnego typu uszkodzeniami.
- Ochrona przed wszelkimi zanieczyszczeniami i szkodnikami.
- Zapewnienie najwyższych standardów dotyczących jakości.
- Nadzór nad całym procesem przewozu.
Transport artykułów spożywczych – przepisy
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), przyjęta w Genewie dnia 1 września 1970 r.
- Konwencja o umowie międzynarodowego przewozu drogowego.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002r., ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiające Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego.
Jakie wymogi musi spełnić przewoźnik transportujący artykuły spożywcze?
Przede wszystkim chodzi o pojazdy, których on używa. Wszystkie one muszą zostać zaakceptowane przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. Jeśli pojazd będzie przewoził również produkty pochodzenia zwierzęcego, to powinien być zarejestrowany w Głównym Inspektoriacie Weterynaryjnym. Oprócz tego kierowca jest zobowiązany do posiadania książeczki sanepidowskiej.
Pojazd, rzecz jasna, musi być sprawny, dokładnie czyszczony po każdym transporcie. W przypadku, gdy ma chłodnię, to musi być wyposażony w system monitorujący oraz zapisujący temperaturę w pomieszczeniu. Dodatkowe obostrzenia w tym zakresie, to:
- konieczna ochrona produktów przed wszelkimi zanieczyszczeniami z zewnątrz. Chodzi na przykład o szkodniki czy niekorzystne warunki atmosferyczne,
- pojazd powinien być wykorzystywany jedynie do przewożenia produktów spożywczych i żadnych innych,
- pojazd musi być widoczny oraz nieścieralny i oznakowany jako pojazd do transportu żywności.
Kto ponosi odpowiedzialność za niewłaściwy transport artykułów spożywczych?
Za odpowiedni transport produktów spożywczych odpowiada nikt inny, jak tylko sam przewoźnik. W praktyce dostarczenie nienaruszonych i bezpiecznych produktów leży w interesie producenta. Istotne jest więc, aby dokładnie określić warunki, jakie muszą być spełnione podczas transportu. I oczywiście jakich procedur w trasie musi przestrzegać kierowca.
Warto pamiętać, że warunki, w jakich należy przewozić żywność dotyczą nie tylko wnętrza pojazdu. Równie ważna jest także przestrzeń załadunku oraz rozładunku.
Szukałem właśnie takich informacji!