Artykuł sponsorowany.

Sztuczne osłonki są niezastąpionymi elementami różnego rodzaju wędlin. To właśnie one nadają charakterystyczny kształt gotowym kiełbasom, szynkom, podrobom czy wyrobom garmażeryjnym. Wśród nich ważne miejsce zajmują osłonki barierowe do wędlin, które znajdują wyjątkowo szerokie zastosowanie w branży mięsnej. Dzięki osłonkom termokurczliwym możliwe jest hermetyczne pakowanie wędlin, które niesie za sobą wiele niezaprzeczalnych korzyści. Jakie właściwości mają osłonki barierowe do wędlin, do czego służą i jak ich używać? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Właściwości osłonek barierowych do wędlin

Ogromna popularność osłonek barierowych do wędlin w branży mięsnej spowodowana jest szeregiem właściwości, które czynią je idealnym wyborem do wielu zastosowań. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, że:

  • osłonki barierowe do wędlin nie przepuszczają tłuszczu, wody i dymu wędzarniczego,
  • znacznie przedłużają trwałość wędlin, a więc termin ich przydatności do spożycia,
  • nie doprowadzają do ubytków w obróbce termicznej,
  • pod działaniem wysokiej temperatury obkurczają wyrób, doskonale przylegając do farszu i nadając mu określony kształt,
  • osłonki barierowe do wędlin są odporne na pleśń,
  • doskonale zabezpieczają kiełbasy, szynki itp. przed utratą aromatu, a także barwy, wagi czy też składników odżywczych,
  • osłonki termokurczliwe do wędlin są łatwo zdzieralne, co ma duże znaczenie podczas plasterkowania wyrobu,
  • ich właściwości można porównać do tych które posiadają metalowe konserwy,
  • osłonki barierowe do wędlin są wytrzymałe mechanicznie,
  • świetnie chronią produkty przed promieniowaniem UV.

Osłonki termokurczliwe do wędlin – do czego służą?

Wykonane z poliamidu i polietylenu osłonki barierowe umożliwiają przeprowadzenie procesu hermetycznego pakowania wędlin, którego zastosowanie wiąże się z szeregiem korzyści. Pakowanie próżniowe wędlin chroni je przed pleśnią, bakteriami, przez co możliwe jest znaczne wydłużenie czasu ich zdatności do spożycia. Hermetyczne pakowanie wędlin zapobiega także ich wysuszeniu czy zawilgoceniu.

Osłonki termokurczliwe przeznaczone są wyłącznie do wyrobów parzonych bądź też surowych. Nie stosuje się ich do produktów, które wymagają wędzenia. Osłonki barierowe do wędlin służą zatem do przygotowania m.in.:

  • kiełbas niewędzonych,
  • szynek parzonych,
  • wyrobów z drobiu,
  • kaszanek,
  • salcesonów,
  • produktów garmażeryjnych takich jak flaki lub wędliny z warzywami w galarecie.

Osłonki barierowe do wędlin są niezastąpione przy zabezpieczaniu wyrobów posiadających dużą zawartość wody. To idealne rozwiązanie przy produkcji wszelkich wyrobów niewędzonych o przedłużonej trwałości.

Osłonki barierowe do wędlin – jak używać?

Jak napisaliśmy wyżej, osłonki barierowe do wędlin wykorzystuje się przy pakowaniu hermetycznym. Pakowanie próżniowe wędlin polega na umieszczeniu ich w takich osłonkach, a następnie zmniejszeniu panującego w nich ciśnienia. Podczas tego procesu dochodzi do zredukowania ilości tlenu i równoczesnego podniesienia zawartości dwutlenku węgla. Jak używać osłonek barierowych do wędlin? Przed zastosowaniem takiej osłonki należy moczyć ją przez ok. 15 minut w letniej wodzie. Dokładna instrukcja ich używania będzie różna w zależności od danego wyrobu mięsnego.

Zastanawiasz się, gdzie kupić osłonki barierowe do wędlin? Sprawdzonym producentem tego typu produktów jest Supravis, polska firma z długoletnią tradycją. W jej ofercie znajdziesz osłonki termokurczliwe do wędlin w różnych grubościach, wymiarach i kolorach, o termokurczliwości od 8% do 12 %. Kupisz tam również osłonki z efektem kuli. Istnieje też możliwość stworzenia projektu graficznego, nadruku nawierzchniowego, a także marszczenia: https://www.supravis.pl/oferta/branza-miesna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.